Saffranssmörbullar med pärlsocker

Hej igen!

Nu kör vi på ett till recept direkt eftersom ni har fått vänta så länge!! 😀
Å vad passar bättre än ”Saffranssmörbullar med pärlsocker” på självaste Luciadagen! Dessa bullarna är riktigt goda och inte speciellt svåra att göra. Äggen i degen gör bullarna extra luftiga, saftiga och mjuka. Här kommer receptet:

IMG_5752

 Fyllning:

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1 ½ dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker

Jag hade även mandelmassa i fyllningen. Ta mängd efter tycke och smak.

Deg:

  • ½ g saffran + 1 tsk strösocker
  • 50 g jäst
  • 3 dl mjölk, fingervarm
  • 1 ½ dl strösocker
  • ½ tsk kardemummakärnor, mortlade
  • 1 krm salt
  • 3 ägg
  • 225 g smör, rumsvarmt
  • 12–14 dl vetemjöl

Dekorering:

  • 1 ägg
  • pärlsocker

IMG_5736

Gör så här:

1.Blanda ihop smör, florsocker och vaniljsocker till fyllningen i en skål. Om du vill ha i mandelmassa, så river du den och blandar i den i fyllningen. Klicka ut ca 30 små högar på en tallrik och ställ den i frysen i ca 1 tim.

2. Mortla saffran och strösocker. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Knåda igenom degen och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem i aluminiumformar ställda på en plåt (vanliga pappersformar funkar också).

4. Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Låt bullarna jäsa i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 min. Låt dem svalna på ett galler.

IMG_5754

Njut!

Receptet hittade jag här: http://tidningenhembakat.se/

This entry was posted in Bullar.