Kladdkaka med maräng

Gokväll!

Den här kakan gjorde jag när jag hade gäster på besök som är nötallergiker, eftersom jag oxå hade gjort en kaka med nötter i. Man kan breda ut marängblandningen på kakan eller spritsa på den. Jag hade tänkt spritsa på den, men marängen blev för lös. Tar och testar det nästa gång istället! 🙂 Här kommer receptet:

IMG_2694

Ingredienser:

  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 4 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör
  • 1,5 dl mjöl
  • ½ tsk salt
  • 100 g vit choklad

Marängen:

  • 3 äggvitor
  • 2 dl socker
  • 1,5 tsk maizena majsstärkelse
  • 20 g mörk choklad

Gör så här:

1.Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant.

2. Blanda ägg och socker. (Man behöver inte vispa med elvisp, smeten ska inte bli porös.)

3. Häll i allt utom den vita chokladen och rör om så allt blandas.

4. Hacka den vita chokladen eller använd chokladknappar (jag hackade vit choklad).

5. Vänd ner chokladen i smeten så att det blandas.

6. Häll smeten i den bröade formen och bred ut den i kanterna.

7. Ställ kakan åt sidan och börja med marängen.

8. Separera äggvitan från äggulan och vispa upp äggvitorna till ett hårt skum. Man ska kunna vända på bunken upp och ner över huvudet utan att det rinner ut något!

9. Tillsätt socker och maizena (om du inte har maizena går det bra att utesluta den) och vispa lite till.

10. Smält chokladen i micron och ringla i den i smeten. Rör försiktigt, chokladen ska inte bli blandad med all smet utan endast göra ett mönster.

11. Sätt in i ugn på nedersta falsen, 175 grader i cirka 30-35 minuter. Kolla till kakan då och då och se till så att inte marängen blir bränd. Om den ser ut att få för mycket färg kan man lägga en bit folie över.

12. Tag ut kakan och låt svalna.

 IMG_2689

Receptet hittade jag här: http://bliminjast.se