Schweizernötkaka & citrongräddglass med hallon

Gokväll!

Jag bjöd även på den här supergoooda kakan och glassen på smyckenvisningen som jag hade för några veckor sedan. Det är väldans lätt att göra egen glass och det är ju faktiskt lite kul att kunna säga att man har gjort den oxå! 🙂 Ta och prova detta hemma nu! Receptet på kakan och glassen kommer här:

Schweizernötkaka

IMG_2693

Ingredienser:

Smet

  • 2 st ägg
  • 3 dl socker
  • 100 g mald sötmandel
  • 1.25 dl vetemjöl
  • 100 g smällt smör eller margarin

Topping

  • 200 g schweizernötschoklad
  • 7 msk grädde
  • 1 msk smör

Gör så här:

1. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke ca 5 min.

2. Blanda ner den malda mandeln, mjölet och till sist smöret i bunken.

3. Se till att smeten är jämn.

4. Häll allt samman i en smord rund kakform, gärna med löstagbar kant.

5. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 25-30 min till lätt gyllenbrun färg.

6. Ta ut kakan och låt den svalna något.

7. Smält under tiden chokladen i en kastrull på spisen på låg värme.

8. Rör ner grädden och till sist smöret i chokladen.

9. Bred toppingen på kakan och låt den svalna i kylen.

10. Färdig att servera. Njuuut!

IMG_2690

 

Citrongräddglass med hallon

Ingredienser:

  • 1 st citron, finrivet skal och saft
  • 3.33 dl florsocker (3 1/3 dl)
  • 4.5 dl vispgrädde
  • 3 msk iskallt vatten
  • 3 msk frysta hallon (eller andra bär)

Gör så här:

1. Tvätta citronen och riv skalet, lägg i en bunke.

2. Pressa ner citronsaften i bunken och häll sedan i florsockret. Låt stå till florsockret har löst sig.

3. Vispa grädden med 3 msk iskallt vatten tills den är fluffig, cirka 5 min.

4. Blanda ner citronmixen i grädden, rör sakta.

5. Rör ner bären. Häll allt samman i en bunke som tål att stå i frys. Låt stå i frysen minst 6 timmar. Ta fram ca 15 min innan servering.

 

Båda recepten hittade jag här: www.recept.nu