Nutellabrownies på nutellans dag

Gókväll! 🙂

Jag har inte lagt ut något recept på väääldigt länge, så nu var det verkligen dags. Igår var det nutellans dag, så gårdagens bak fick bli nutellabrownies.
Sjukt goda! Ska ta med mig några till jobbet imorgon tänkte jag! =) Du blandar allt i kastrullen, vilket innebär mindre disk! Korten har min man Michael tagit!
Receptet kommer här:

IMG_0748

 

Ingredienser:

  • 200 g smör
  • 50 g smält mörk choklad
  • 5 dl socker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 dl kakao
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 1 krm bakpulver
  • 1 dl grovt hackade hasselnötter (jag ska prova att ha i jordnötter nästa gång)
  • 2 dl nutella

I grundreceptet ska man också ha i 1 tsk starkt kaffe, det hade inte jag.

Gör så här:

  1. Smält smör tillsammans med mörk choklad.
  2. Rör i övriga ingredienser.
  3. Bröa och smöra en form på ca 30*20 cm.
  4. Häll i smeten.
  5. Grädda i ca 25-30 minuter.
  6. Låt svalna och lägg på nutella.
  7. Ställ in formen i frysen en stund.
  8. Skär sedan rutor i önskad storlek.

IMG_0740

Njut!

Receptet hittade jag här:
https://blogg.alltforforaldrar.se/sweetandsimple/

 

krämig pepparkaksglass!

Gókväll i stugan!! 🙂

Nu ska du få ett väldigt enkelt och otroligt gott glassrecept! Förutom smaksättningen, så består receptet av endast TVÅ ingredienser! Glassen blir oerhört krämig, ingen glassmaskin behövs och man behöver inte röra om i glassen var tjugonde minut! Glassen blir sååå god! Jag serverade glassen i muffinsformar. Väldigt fint tycker jag och det blir inte så mycket disk och det är ju ett plus. 🙂 När vi hade julmys med jobbet, så bjöd min arbetskamrat på pepparkaksglass i sådana här formar. Tack för tipset! 🙂 Hon har fått grundreceptet av mig, hihi. 😉 😀
Men nu får du ta och testa receptet! Här kommer det:

IMG_5846

Ca 1 liter

Ingredienser:

  • 5 dl vispgrädde
  • 1 burk kondenserad mjölk, sockrad (397 g)
  • 100-150 g pepparkakor, grovt krossade

Andra förslag på smaksättning är:

  • Smarties och kolasås
  • Daim
  • Turkisk peppar
  • Hallon och chokladpuffar
  • Lemon curd

Gör så här:

1. Vispa grädden fluffigt i en skål, tills mjuka toppar bildas. Den ska inte vispas för hårt.

2. Häll ner den kondenserade mjölken i grädden och blanda noga. Den kondenserade mjölken ska inte kokas.

3. Rör ner de krossade pepparkakorna i glassmeten.

4. Häll glassmeten i en brödform, ca 1 1/2 liter eller i pappersformar som jag gjorde. (Se bilderna). Strö lite krossade pepparkakor på ytan. Täck formen med plast och ställ den i frysen ett par timmar tills den är genomfryst. Jag ställde pappersformarna i en kakburk som jag ställde i frysen.

5. Ta fram glassen en stund före servering.

 IMG_5845          IMG_5843

Njut!

Saffranssmörbullar med pärlsocker

Hej igen!

Nu kör vi på ett till recept direkt eftersom ni har fått vänta så länge!! 😀
Å vad passar bättre än ”Saffranssmörbullar med pärlsocker” på självaste Luciadagen! Dessa bullarna är riktigt goda och inte speciellt svåra att göra. Äggen i degen gör bullarna extra luftiga, saftiga och mjuka. Här kommer receptet:

IMG_5752

 Fyllning:

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1 ½ dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker

Jag hade även mandelmassa i fyllningen. Ta mängd efter tycke och smak.

Deg:

  • ½ g saffran + 1 tsk strösocker
  • 50 g jäst
  • 3 dl mjölk, fingervarm
  • 1 ½ dl strösocker
  • ½ tsk kardemummakärnor, mortlade
  • 1 krm salt
  • 3 ägg
  • 225 g smör, rumsvarmt
  • 12–14 dl vetemjöl

Dekorering:

  • 1 ägg
  • pärlsocker

IMG_5736

Gör så här:

1.Blanda ihop smör, florsocker och vaniljsocker till fyllningen i en skål. Om du vill ha i mandelmassa, så river du den och blandar i den i fyllningen. Klicka ut ca 30 små högar på en tallrik och ställ den i frysen i ca 1 tim.

2. Mortla saffran och strösocker. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Knåda igenom degen och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem i aluminiumformar ställda på en plåt (vanliga pappersformar funkar också).

4. Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Låt bullarna jäsa i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 min. Låt dem svalna på ett galler.

IMG_5754

Njut!

Receptet hittade jag här: http://tidningenhembakat.se/

En väldigt god kladdkaka

Hej!

Jag vet, så här lång tid får det inte gå mellan gångerna som jag bloggar!! Men tiden bara springer iväg!! Den här kakan som ni ska få receptet på nu, tog jag med mig till jobbet och bjöd arbetskamraterna på. Den fick ett högt betyg ;), så ni ska absolut testa att baka den! Här kommer receptet:

lånad bild

Det här behöver du för att baka kladdkaka :

Ingredienser:

  • 3 ägg
  • 3 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4-5 msk kakao
  • 2 dl vetemjöl
  • 150 gram smält smör
  • 1 burk med karamelliserad mjölk (eller kondenserad sötad mjölk som kokat i tre timmar)

Garnering :

  • 200  gram mjölkchoklad
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 150 gram puffar (Polly Puffar eller Kinasnacks)

Jag hade Kinasnacks. Hade gärna velat testa med polly puffar sea salt, men det fanns inte på Willys när kakan bakades.

Gör så här:

1. Den karamelliserade mjölken hittar ni i de flesta affärerna vid bakprodukterna, annars går det bra att koka egen. Om du använder dig av kondenserad mjölk så ta bort pappret runt och koka den oöppnade konservburken i en stor gryta med mycket vatten, vattnet ska hela tiden täcka burken. Efter att den kokat i tre timmar kyler du ner burken. Detta moment kan förberedas redan dagen innan, förvara den kokta burken i kylskåp sedan.

2. Nu kan du börja med kladdkakan: Ställ ugnen på 175 grader.

3 . Smält smöret och låt svalna något.

4. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.

5. Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter.

6. Börja med att breda på ut hälften av kladdkakssmeten i den, och klicka ut kolakrämen i smeten och toppa sist med resten kladdkakesmeten.

7. Ställ in i ugnen i cirka 20-30 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet.

8. Smält mjölkchokladen över vattenbad och rör ner kinasnacks och bred den crispiga chokladtoppingen över kladdkakan och ställ svalt fram till servering.

9. Servera med lättvispad grädde!

Njut!

 

Receptet och bilden har jag lånat härifrån: http://www.jennysmatblogg.nu/

Gooey pecan coconut chocolate brownie cookies

Heeej! I´m back!

Häromdagen hittade jag ett recept som jag blev väldigt sugen på att testa, vilket jag oxå gjorde.  I helgen tog jag med kakorna till jobbet, det uppskattades, som vanligt! 😉 Jag fick väldigt fina kommentarer, vilket jag blev sååå glad över! 🙂 Dessa kakorna har typ världens längsta namn, Gooey pecan coconut chocolate brownie cookies. 🙂 Enligt receptet ska man använda AKO, mjuk kola, men det fanns inte i affären när jag handlade, så jag köpte Werther´s original kola i stället. Jag gjorde dubbel sats och fick runt 17 stycken. I receptet står det att det blir ca tolv på en enkel sats. Mina blev kanske lite större :).

IMG_4958

Cookie, ca 12 st

  • 120 g mörk choklad, hackad och smält (jag använde 44 %-ig)
  • 1 msk smör
  • 1 ägg
  • 0,6 dl strösocker
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 0,6 dl vetemjöl
  • 1 krm bakpulver

Topping:

  • 2 påsar AKO, mjuk kola
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl valnötter, hackade
  • 1,5 dl kokosflingor

Garnering:

  • 50-75 g mörk choklad (minst 60%), hackad och smält (jag använde 44 %-ig)

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Hacka chokladen och värm den tillsammans med smöret i mikron i 25 sek. intervaller.
Rör om lite då och då, men lämna den aldrig! Fortsätt tills allt har smält.

3. Blanda vetemjöl med bakpulver i en skål.

4. Vispa ägg, strösocker och vaniljpulver i en
annan skål med elvisp. Tillsätt chokladblandningen och vispa så att allt blandas.
Tillsätt till sist mjölblandningen, blanda försiktigt.

5. Ställ skålen i kylskåpet så att smeten får stelna lite grann, ca 10 minuter.

6. Klicka ut lite större bollar med en matsked på en plåt med bakplåtspapper.

7. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna på ett galler.

Toppingen:

8. Hacka nötterna och värm kolorna tillsammans med grädden i mikron, se ovan! Värm
det tills allt har smält och rör om tills allt har blandats. Tillsätt nötterna och
kokosflingorna. Spritsa ut fyllningen på kakorna.
Jag spritsade inte på min topping utan jag lade på toppingen med en sked.

9. Låt stelna något innan du garnerar kakorna.

Garnering:

10. Hacka chokladen och värm den i mikron, se ovan! Spritsa ut chokladen på kakorna.
Färdig för att äta! Förvaras i en tät burk med lock.

IMG_4953

Receptet hittade jag här: http://arstidsboden.blogspot.se/

Vaniljrutor i långpanna

Hellooo i stugan! 😀

Här kommer ännu ett recept på en långpannekaka, vilket är sååå bra när man ska baka till många! Hur många det blir beror på hur stora kakor du vill ha. 😉 Den här kakan gick hem på jobbet kan jag säga. Typ ALLA ville ha receptet! 😀 Lova att du testar! 😉 Receptet kommer här:

IMG_7077

 Ingredienser:

  • 500 g smör
  • 10 dl vetemjöl
  • 4 dl strösocker
  • 4 msk vaniljsocker
  • 1 msk bakpulver

Fyllning:

  • 4 ägg
  • 2 dl kesella
  • 5 dl crème fraiche
  • 3 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker

Garnering:

  • florsocker

Gör så här:

1.Sätt ugnen på 200 grader.

2. Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver till en smuldeg i en matberedare.
Tryck ut hälften av smuldegen i en långpanna, 30×40 cm, med bakpapper.

3. Fyllning: Blanda ägg, kesella, crème fraiche, socker och vaniljsocker. Häll fyllningen över degbottnen i långpannan.

4. Smula resten av degen ovanpå fyllningen.

5. Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 min.

6. Pudra över florsocker precis före servering.

Tips! Om du har en mindre matberedare kan du behöva göra degen i två omgångar. Mät upp halva mängden av ingredienserna och arbeta ihop. Tryck ut degen i långpannan, häll på fyllningen och arbeta sedan ihop resten av degingredienserna och smula på toppen.

IMG_7078

Receptet hittade jag här: hemmetsveckotidning.se

Choklad- och kolacookie

Hej! =)

Nu dröjde det inte lika länge till nästa blogginlägg! 😉
Om du inte har testat att baka med dulce de leche, som är en söt, seg, kolasmakande kräm, så är det dags att göra det nu :). Dulce de leche får du fram antingen genom att koka en burk kondenserad mjölk i 2-4 timmar eller så kan man köpa en färdig burk med karamelliserad mjölk. 🙂
Receptet kommer här:

IMG_6442

Ingredienser:

    • 100 g mjukt smör
    • 1 dl socker
    • 2 msk ljus sirap
    • 2,5 msk kakao
    • 2 dl mjöl
    • 1/2 tsk bikarbonat
    • 1 tsk vaniljsocker
    • ca 1/4 burk karamelliserad mjölk

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Vispa smör, socker och sirap krämigt.

3. Rör ner kakao, mjöl, bikarbonat och vaniljsocker. Tryck ihop degen med handen.

4. Dela degen i 12 bitar.

5. Rulla 12 bollar och placera på en plåt med bakpapper. Tryck till dem en aning och forma små ”skålar” i mitten av varje kaka.

6. Lägg en klick kola i varje ”skål”.

7. Grädda i ca 15 minuter i 200 grader. Har kakorna flutit in i varandra, så skär försiktigt med en kniv när de är varma. Låt svalna.

Njut!

IMG_6447

Receptet hittade jag här: http://www.femme.se/bakverkochfikastunder/

Elenors KitKat-tårta

Hejsan svejsan!

Nu har jag inte bloggat på väääldigt länge, så nu var det verkligen dags! När jag fyllde år förra året gjorde jag en kitKat-tårta. Den hade jag sett ut långt innan och jag ville verkligen prova att göra en sådan! =) Jag köpte en tårtbotten och fyllde den med glasskräm och marabou apelsinkrokant-fluff, spacklade tårtan med smörkräm. Jag hittade en billigare variant av kitKat på Willys och på tårtan ligger det massa smarties. Här kommer recepten på fyllningarna:

IMG_2792

IMG_2794

Glasskräm

1 lager

Ingredienser:

  • 2 dl mjölk
  • 5 msk marsanpulver
  • 2 dl vispgrädde

Gör så här:

1. Vispa ihop mjölk och marsanpulver till vaniljkräm.

2. Ställ in i kylskåpet några minuter för att stelna.

3. Vispa grädden.

4. Rör ihop vaniljkrämen och den vispade grädden.

Det här receptet finns på flera ställen på nätet, det här är ett utav dem: http://bakgladje.blogspot.se

 

Marabou apelsinkrokant- fluff

Ingredienser:

  • 3 dl vispgrädde
  • 180 g marabou apelsinkrokant

Gör så här:

1. Hetta upp grädden i en kastrull, den får ej koka!

2. Tag av kastrullen och smält ner chokladen.

3. Kyl ner den i kylskåp i minst 6 timmar, gärna över natten.

4. Vispa upp till fluff med elvisp.

Räcker till ett lager fyllning i en tårta på 24 cm.

IMG_2494

IMG_2793

 

Lilians nougatkakor

Gókväll i stugan!

Kan inte fatta att det snart är Jul! Känner ingen direkt julstämning, kanske kommer,
hoppas det! Jag har i alla fall gjort några sorters julgodis, några gamla favoriter och några nya…recept kommer! Men nu kommer ett recept på en väldigt mumsig kaka, som dessutom är lätt att göra! Sådana recept är toppenbra att ha! Receptet fick jag av en arbetskamrat för några år sedan och det kommer här:

Ingredienser:

  • 3 hg smält margarin
  • 9 dl havregryn
  • 2,5 dl socker
  • 0,5 dl sirap
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 3 hg nougat

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Rör ihop allt och häll i en långpanna på smörpapper, ca 30-40 cm (jag använde bakplåtspapper).

3. Grädda i 200 grader i 10-12 min.

4. Hyvla tunna skivor av nougaten och lägg på den varma kakan.

5. Låt kallna och skär sedan i bitar.

Dajmbiskvier

Gókvällen!

Här kommer ett recept på något riiiktigt gott!
Trots att det är några moment som ska göras och det tar lite tid, så är de INTE svåra att göra! 🙂
Så om du någon gång har tänkt att det skulle vara kul att prova på att baka
biskvier, men att det har känts för svårt, så tänk om och gå ut i
köket och baka, NU! 😉 Receptet kommer här:

IMG_5565

10 eller 20 stycken beroende på hur stora du vill ha dem! Det brukar bli cirka 10 stycken när jag gör dem. 🙂

Ingredienser

Mandelbottnar:

  • 200 g mandelmassa
  • 1 äggvita
  • 1/2 dl socker

Fyllning:

  • 150 g smör
  • 1,5 dl florsocker (90 g)
  • 1 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula
  • 1,5 dubbeldajm (dvs. 3 bitar)
  • 150 gram mjölkchoklad
  • 1/2 dajm till dekoration

 Gör så här:

1. Riv mandelmassan och blanda ihop med socker och äggvita.

2. Klicka ut små bottnar på en bakpappersklädd plåt.

3. Grädda i 175 grader, ca 20 minuter tills de fått en fin färg.

4. Vispa ihop smör, florsocker, kakao, vaniljsocker och äggula (med elvisp).

5. Hacka dajmen grovt och vänd ner i smeten.

6. Bred på fyllningen lite toppigt på undersidan av mandelbottnarna.

7. Ställ in i kylen på stelning.

8. Smält chokladen. Doppa biskvierna i chokladen, vrid dom lite så att överflödig
choklad rinner av. Strö på lite hackad dajm som dekoration, innan chokladen stelnar.

Förvara biskvierna i kylen. Det går även bra att frysa dom!

Njut!

IMG_5561

Receptet kommer lite härifrån: http://www.femme.se/jennysmatblogg/
och lite härifrån: http://www.bloggbubblan.se/dajmbiskvier/83943.htm